Juridisch Adviseur Eva van Sliedregt studeerde rechten in Rotterdam. Na haar studie kwam ze er al snel achter dat ze haar expertise niet alleen in de advocatuur kon toepassen, maar ook in andere branches. Zo kwam zij terecht in de accountancy. Nu is ze onderdeel van de nieuwe en groeiende juridische afdeling van Lansigt. Hier geeft ze ondernemers advies over onder andere herstructureringen, overnames en personeelszaken. “Vijf jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik dit zou doen, maar ik heb geen seconde spijt gehad.”

Tijdens haar studie rechten merkte Eva dat de focus lag op een vervolgstap in de advocatuur. Zoals iedere afgestudeerde student begon voor haar de zoektocht naar een eerste baan na de afronding van haar master. Toen realiseerde Eva zich dat ze op veel meer plekken aan de slag zou kunnen als adviseur, waarbij haar verdiepende master op meerdere rechtsgebieden juist goed van pas kwamen. Zo belandde ze uiteindelijk aan tafel bij Lansigt.

Eva voelde zich meteen welkom tijdens het eerste gesprek met Lansigt. “Ik voel me onderdeel van het geheel. Er is persoonlijke interesse en de organisatie is heel plat. Frank van Hoepen is partner binnen de Goudse vestiging en hij loopt dagelijks wel even binnen om te vragen hoe het met mij gaat, zowel persoonlijk als zakelijk. Hij was laatst ook niet te beroerd om even een spin op te ruimen voor mijn collega die daar heel bang voor is! Deze mate van openheid vind je zeker niet overal in de branche.”

Samenwerken

In 2021 startte Lansigt een juridische afdeling, in juni schoof Eva als derde medewerker aan. Als jonge afdeling is het nog een kwestie van pionieren binnen Lansigt zelf. “Met elkaar komen we steeds beter tot een samenwerking tussen alle afdelingen en collega’s weten ons steeds sneller te betrekken bij de klant. Aan werk is er in ieder geval geen gebrek,” vertelt Eva. “Ik krijg snel veel verantwoordelijkheid. Je draagt die verantwoordelijkheid nooit alleen, maar je wordt wel echt losgelaten om je eigen werk op te pakken. Het werk is zeer divers en uitdagend; we zijn soms met grote belangen bezig. Af en toe moet ik dan even stilstaan en beseffen: het gaat om miljoenen!”

Het eindproduct is altijd de uitkomst van nauw samenwerken met fiscalisten en accountants. Vooral het contact met de fiscalisten is sterk. “Niemand weet alles, maar de andere specialisten zitten wel een kamer verderop. Samen geven we een totaaladvies, waarmee de ondernemer volledig geïnformeerd de juiste route kan bepalen voor zijn bedrijf. Doordat wij doen waar wij goed in zijn, kan hij dat ook.”

Veilig herstructureren

Het grootste deel van de tijd houdt het juridische team zich bezig met ondernemingsrechtelijke en civielrechtelijke vraagstukken. Eva: “We denken mee met de ondernemer waar hij heen wil met zijn bedrijf en zorgen ervoor dat zijn onderneming zodanig is ingericht dat dit ook mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan de opvolging in familiebedrijven of het uitbreiden van de onderneming door een nieuw bedrijfsonderdeel te starten of over te nemen. Om dit voor elkaar te krijgen stellen we onder andere diverse contracten op en adviseren we over herstructureringsmogelijkheden.”

Wat werken als juridisch adviseur in de accountancy zo boeiend maakt, is dat je bezig bent met het op voorhand afdekken van risico’s in plaats van het oplossen van problemen achteraf. “Zo proberen we de structuren en contracten zodanig in te richten, dat in het geval van faillissement de aansprakelijkheid zoveel mogelijk wordt beperkt en zo min mogelijk bv’s in de groep worden meegetrokken. We willen van tevoren zorgen dat alle risico’s juridisch zoveel mogelijk geborgd zijn en een ondernemer niet voor onaangename verrassingen komt te staan.”

Scenario’s uitdenken

Daarnaast houdt Eva zich bezig met het arbeidsrecht. Hiervoor werkt ze vooral samen met HR en Loon & Advies aan zaken als onderhandelingen over ontslag en het opstellen van arbeidsovereenkomsten. “Je moet over allerlei scenario’s nadenken om het geheel op een goede manier te regelen. Als een hovenier bijvoorbeeld zijn rijbewijs verliest en dus niet meer naar klanten kan reizen, mag je hem dan ontslaan? Of hoe moet worden omgegaan met een werknemer die naast zijn werkzaamheden bij een werkgever ook een eigen bedrijf heeft?”

Het grote verschil tussen de ondernemingsrechtelijke en arbeidsrechtelijke werkzaamheden is dat je binnen het arbeidsrecht vaak aan het repareren bent in plaats van vooruit aan het denken. “Meestal komen werkgevers pas bij mij als er iets misgaat. Vervolgens proberen we het natuurlijk wel zo te regelen dat het in de toekomst wél goed gaat.” Daarnaast geeft Lansigt steeds meer proactief advies. “Zodra er nieuwe wetgeving aankomt die relevant is voor een ondernemer, informeren we onze klanten daar direct over.”

Maatwerk

Al had ze zichzelf vijf jaar geleden nooit verwacht op de juridische afdeling van een accountantskantoor, Eva heeft het erg naar haar zin bij Lansigt. “Elke klant is een uitdaging, want elke overeenkomst is maatwerk. Ik vind het prachtig om precies te regelen wat de klant wil en wat hij of zij nodig heeft.”

Terug naar overzicht