Vanaf dag één krijgen nieuwe medewerkers een mentor toegewezen om hen zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te ondersteunen. Dit heeft ook stagiairs Guusje, Jorge en Jeffrey geholpen tijdens hun uitdagende project bij Lansigt. In deze blog een terugblik op hun stage.

Ontwikkeling aanjagen staat bij ons centraal. We geloven in de kracht van begeleiding gedurende de hele loopbaan van onze medewerkers. Maar juist voor de starters in het werkveld is sterke begeleiding, zowel op vakinhoudelijk als persoonlijk vlak, onmisbaar. Daarom staat er vanaf dag één een mentor naast je. Dit hebben stagiairs Guusje, Jorge en Jeffrey ook ervaren toen zij een uitdagend project uitvoerden bij Lansigt. Hoe kijken ze terug op hun stagetijd?

Guusje, Jorge en Jeffrey, studenten Finance & Control: Bedrijfseconomie aan de InHolland Hogeschool, werkten een aantal maanden mee op de Samenstelafdeling in Barendrecht en werden begeleid door Elvera Sytsema, Relatiebeheerder bij Lansigt. Ze combineerden een uitdagende schoolopdracht met meewerken met de (assistent) accountants van het team. 
 

Beginnen bij de basis 

De stage begon uiteraard bij de basis. "Dat werd vanuit school ook meegegeven. Begin met de journaalposten en zorg dat je die begrijpt, dan komt de rest vanzelf," vertelt Jeffrey. Deze visie werd gedeeld door Elvera. Guusje geeft aan dat dit een goede start was: "Ik vond de taken heel leerzaam. In het begin kijk je naar een hoop getallen en weet je eigenlijk niet zo goed waar het over gaat. Dit konden we vervolgens gaan uitzoeken en zo werd alles steeds logischer." 
 
Voor Guusje was de stage bij Lansigt haar eerste echte werkervaring in de accountancy. "Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten, maar ik vond het superleuk!" Jorge vult aan: "Het was fijn dat we niet alleen maar 'stagetaakjes' kregen, maar echt mee mochten werken. Iedereen was vriendelijk en bereid om te helpen, zelfs als ze het zelf druk hadden." 
 

Goede gesprekken 

Door de fijne begeleiding van Elvera was het voor de stagiairs makkelijker om contact te maken met de collega's. "We werden ook tijdens de pauzes en tussen de werkzaamheden door betrokken bij de gesprekken. Dat zorgde voor een goede sfeer en verlaagde de drempel om vragen te stellen. Ik vond dat in het begin best lastig om te doen," zegt Guusje. 
 
"Ik vond het ook mooi dat we met Elvera mee mochten naar een klant. Het gesprek en de voorbereiding daarvoor gaven een goed inzicht in wat het werk van een accountant eigenlijk inhoudt," aldus Jeffrey. "Ik had wel gehoopt dat we dat zouden gaan doen, maar eigenlijk niet verwacht." 
 

9-tot-5 

Wat de stagiairs uitdagend vonden aan de stage was het combineren van een 9-tot-5 baan met het studentenleven. "Het was lastig om hele dagen te werken en daarnaast nog tijd te maken voor mijn bijbaan, sport en familie en vrienden," vertelt Guusje. "Er werd vanuit Lansigt wel goed meegedacht. Zo konden we bijvoorbeeld op sommige dagen eerder beginnen zodat we op tijd naar huis konden voor werk of voetbaltraining." 
 

Uitdagend project 

Het project dat de stagiairs voor hun opleiding moesten maken was best lastig. Jorge: "Het was een erg grote opdracht. We moesten voor een fictieve onderneming de conceptjaarrekening controleren. Hierbij moesten we afwijkingen halen uit bestanden van 40.000 regels."  
 
"Het was fijn dat we bij Lansigt de ruimte kregen om meer tijd aan ons project te besteden,” vertelt Jorge. "Gelukkig konden we naast de opdracht meewerken in het samenstelteam. We hebben bijvoorbeeld het gehele proces van de jaarrekening van een klant van Elvera kunnen volgen. Dat was erg leerzaam." 
 

Nieuwe blik op accountancy 

Jeffrey geeft aan dat zijn beeld van de accountancy erg is veranderd tijdens de stage. "Ik had toch een beeld van de accountant die de hele dag achter de computer zit. Dat is helemaal niet zo. Accountants zijn veel in gesprek met klanten en deze gesprekken aan het voorbereiden. Sociale vaardigheden zijn veel belangrijker dan ik verwachtte. Ik ben daardoor echt gaan twijfelen over de studierichting die ik volgend jaar ga kiezen. Accountancy is toch leuker dan ik dacht!" 
 
Loop jij volgend collegejaar ook stage in één van onze teams? Of start je een deeltijdopleiding en word je onze nieuwe trainee? Solliciteer nu!
 
Tips van onze stagiairs! 
 
Guusje: "Wees je bewust van de kledingvoorschriften. Ik wist wel dat je netjes gekleed naar kantoor moet omdat mijn moeder op een kantoor werkt, maar er zijn klasgenoten die dat helemaal niet wisten. Verdiep je in het bedrijf waar je stage gaat lopen; hier kun je echt niet met een gescheurde spijkerbroek komen werken. En weet je het niet zeker? Vraag het van te voren aan je contactpersoon!" 
 
Jeffrey: "Zorg dat je de basis kent. De basis van het boekhouden bepaalt echt het hele proces. Als je dat goed kan, komt de rest vanzelf." 
 
Jorge: "Wees niet bang om vragen te stellen en nieuwsgierig te zijn. Dat scheelt heel veel tijd. Als je ergens echt niet uitkomt, ga dan niet zelf een uur zoeken. Stel je vraag aan een begeleider en toon ook echt interesse in het antwoord." 
Terug naar overzicht